Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Cultuur + Economie = Rendement

Ja, u leest het goed! Cultuur + Economie = rendement. Hmm, ik hoor u denken … Cultuur en economie, gaan die samen dan? Nee, cultuur kost geld toch? 

Het glas is nu halfleeg in uw denken, maar juist cultuur zorgt ervoor dat onze glas goed gevuld gaat raken. Ja, want investeren in Cultuur zorgt voor gelukkige blije en gezonde samenleving. Bovendien is het goed voor de economie van Assen. Het is namelijk zo dat diverse onderzoeken hebben aangetoond dat cultuur een aantal positieve effecten oplevert.

Namelijk het volgende:

  • Cultuur vergroot het genot, geluksgevoel en welzijn van de mens
  • Cultuur is een sociaal bindmiddel
  • Cultuur is goed voor de economie.

Hoezo vergroot het geluksgevoel? Heel simpel, doorgaans zorgt een dagje museum, een film in de bioscoop, een concert, of theater voor een goed gevoel.
Het geeft je rust, het is leerzaam en in sommige gevallen voor euforie. Dit zijn toch wel zeer belangrijke aspecten voor het welzijn van een mens. Ook heeft onderzoek aangetoond dat mensen die regelmatig deelnemen aan culturele activiteiten, zich gelukkiger voelen en mentaal en fysiek gezonder zijn.

Als bindmiddel denk ik even aan een concert of (TT)festival, dan maakt het niet van welke cultuur je komt, arm of rijk bent. Je bent daar voor ̩̩n ding en dat is feesten en genieten van de muziek en de sfeer. Hoeveel stellen hebben elkaar leren kennen op een concert? Hoeveel vrienden gaan samen naar een concert en leren daar weer anderen kennen? Ik denk dat ik mijn punt over sociaal bindmiddel wel gemaakt heb …

Maar waarom zou de overheid of een gemeente moeten investeren in de cultuur? Dan kom ik op het laatste punt: Het is namelijk ook goed is voor de portemonnee voor de ondernemers in Assen. Neem een voorbeeld:

Op een zaterdag besluit familie X wonende te Utrecht naar het Drents Museum te gaan. Het gezin heeft twee ouders en twee kinderen. Ze rijden naar Assen en parkeren de auto in het centrum: (€1,50 per uur), twee entreekaarten (24, – ) want kinderen onder de 18 zijn gratis en na een uur of vier door het museum gelopen te hebben wil het gezin lunchen in het grandcafe Krul. (10 euro pp), Na de lunch besluit men nog even het centrum te bekijken, koopt het gezin nog iets voor onderweg (15, =) en zagen ook nog wat leuks in de winkel hangen en hebben het gekocht (150, = )

Als we dit nu bij elkaar optellen….

Gepubliceerd op 05-12-2012 - Laatst gewijzigd op 22-11-2018