Steun ons en help Nederland vooruit

Publicaties

Bezuinigingen en investeringen – De Dode Zee-rollen

3 april 2013

  • Als je moet bezuinigen, moet je niet gaan investeren….
  • “95.000 voor het Drents Museum: moet dat nou?”

Het lijkt voor de hand liggend. Immers, als ik moet kiezen tussen een nieuwe bril of een warme maaltijd is de keuze zo gemaakt.

Voor het niet-bestede bril-geld kan ik immers minstens een week eten. Hiertegenover staat wel dat ik met een nieuwe bril langer doe dan een week, rijd ik niet tegen lantarenpalen aan, en krijg ik geen hoofdpijn meer!

Neem ik u nou in de maling? Nee hoor. Uw huishouding is een begroting in het klein ten opzichte van de gemeente. Uw persoonlijke belangen betreffen uzelf en uw naasten. Net zoals bij de gemeente en haar naasten…. 64500 inwoners, duizenden bedrijven, zorgcentra, scholen, straten en wegen, het groen en het water , woningbouw, etc.

Mag de gemeente zelf beslissen wat zij doet met haar inkomen? Nee. Zo langzamerhand ligt 2/3 van haar inkomen vast.

Dus hand op de knip? Al het geld investeren in diegene die het echt nodig hebben? En als het geld dan op is? En nog meer bedrijven gesloten? Bezoekers niet meer naar onze stad komen? Steeds meer verpaupering? Steeds minder werk? Minder inkomen? En nog minder geld?

Niets doen is geen optie. Investeren in zaken zoals hierboven genoemd betekent ook inkomsten verkrijgen, meer werkgelegenheid, aantrekkelijkheid als stad om te bezoeken (toerisme), gaten in het wegdek kunnen dichten in plaats van het te laten, meer reuring is ook meer veiligheid, meer inkomsten betekent ook bijvoorbeeld zorg in de wijk kunnen houden.

Iets te kiezen  hebben

Hiervoor zijn innovatie, creatieve en gedurfde acties nodig. Het schip met (Rijks-)geld komt niet meer jaarlijks lossen. Maar halen. En het stelt scherpere eisen aan hetgeen zij ‘lost’.

Er is wat gemopper over de keuze van dit college. Zij investeren 95.000 euro in het Drents Museum voor de tentoonstelling “de Dode Zee-rollen – woorden die de wereld veranderden”.

Eenmalig

Een tentoonstelling met unieke archeologische stukken van wereldformaat. Cultuur dichtbij huis en voor iedereen toegankelijk. Een unieke kans!

200.000 bezoekers, wellicht. Oftewel, bij dit aantal bezoekers gedeeld door de investering praten wij over 0,50 eurocent per bezoeker.

“0,50 eurocent dat is nog steeds geld” hoor ik u zeggen.

Klopt. Maar de bezoeker moet ergens zijn auto parkeren (parkeergeld!), eet even een hapje, loopt tegen die jas aan die hij al zo lang wilde hebben, bezoekt ook ons prachtige unieke Nieuwe Kolk, met haar haast beroemde digibord.

Reuring in de stad

Gezellig Assen! Dat is een investering die zich terugverdient. En nog wel meer dan dat.
Doen dus!

Info over de dode zee-rollen

In 2013 zal er een grote tentoonstelling over de befaamde Dode Zeerollen te zien zijn in Assen. De tentoonstelling laat originele Bijbelse manuscripten en objecten zine uit de 3de eeuw voor Chr. tot de 1ste eeuw na Chr. en alternatieve teksten die niet in de Bijbel terecht zijn gekomen.
De teksten op deze wereldberoemde rollen geven ons onschatbare informatie over de geschiedenis en cultuur uit de periode waarin belangrijke kenmerken van het Jodendom en Christendom gevormd werden.

Verder worden er objecten getoond uit het oude Judea, uit de nederzetting van Qumran (de plaats waar de rollen gevonden zijn) en uit Jeruzalem. De Dode Zeerollen worden samen met het grafcomplex van Toetanchamon in Egypte en het Chinese Terracotta Leger in Xi’an als één van de grootste archeologische ontdekkingen van de 20ste eeuw gezien. De tentoonstelling wordt samengesteld in nauwe samenwerking met het Qumran Instituut in Groningen

Gepubliceerd op 03-04-2013 - Laatst gewijzigd op 22-11-2018